Direct naar de inhoud

Cursus: Humanisme – Dordrecht (uitverkocht)

Evenement informatie

Datum en Tijd:

Locatie:

De Prinsemarij, Dordrecht

Adres:

Nassauweg 4

Contact

Drechtsteden
Naar Google Maps

Wat vind jij belangrijk? Welke waarden horen daarbij? Laat je inspireren door het humanisme. Klassieke én hedendaagse filosofen helpen je op (jouw) pad. 

Uitverkocht. Was je net te laat?

Verruim je blik op jezelf, de ander en de wereld met onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van onze cursussen en andere evenementen.

Al in de Klassieke Oudheid werd nagedacht over de zin van het leven, zoals door Socrates en andere beroemde filosofen. In de Renaissance werden deze Griekse en Romeinse denkers herontdekt. De mensen die hun ideeën bestudeerden werden ‘humanisten’ genoemd. Tot op de dag van vandaag biedt het humanisme handvaten om richting te geven aan het leven. Wil jij ook putten uit deze onuitputtelijke bron van levenswijsheid?

Hoe ziet deze cursus eruit?

In zes interactieve bijeenkomsten bekijk je met je docent de rol van humanisme dichtbij en veraf.

1. Inleiding: wat is humanisme? Je leert meer over de wortels van het humanisme, de ontstaansgeschiedenis en de verschillende periodes. En je ontdekt hoe het humanisme jou kan helpen bij het zoeken naar zin en vragen over je bestaan.

2. Humanisme en de zorg voor jezelf. Met het gedachtegoed van beroemde filosofen in je rugzak verken je de thema’s zelfzorg en autonomie. Ben je een egoïst als je aan zelfzorg doet? Of valt er toch iets voor te zeggen?

3. Humanisme en de zorg voor de medemens(en). De mens draagt zorg voor zichzelf, maar is ook een sociaal dier. In welke mate zijn we verbonden met andere mensen? Via het humanisme onderzoeken we het gemeenschappelijke in alle mensen.

4. Humanisme en de zorg voor de natuur. We zijn niet alleen verbonden met de mensen om ons heen, maar ook met de aarde en al haar niet-menselijke bewoners. Hoe ga je hier verantwoordelijk mee om? Het ‘ecohumanisme’ helpt je op weg.

5. Humanisme en de zoektocht naar zin. De vraag naar de zin van het leven en ons bestaan is van alle tijden. Je komt te weten wat het humanisme jou in deze zoektocht kan bieden.

6. Humanisme wereldwijd. Het humanisme is niet alleen een theoretische levensbeschouwing. Je ziet het terug in wereldwijde verdragen, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Toch kampt het humanisme nog met uitdagingen. Denk maar aan de ongelovigen die nog steeds over de hele wereld worden vervolgd. Hoe doet het humanisme het in de praktijk?

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is er voor iedereen die inspiratie wil opdoen over de zin van het leven. Want je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden.

Datums en prijs

Aanmelden

Docent en gespreksleider: Prosper de Roos

Prosper is filosoof en mediamaker. Hij doceert, schrijft, organiseert filosofische wandelingen en maakt documentaires. Hij is geïnteresseerd in de interactie tussen de mens, zijn omgeving en de verhalen die wij vertellen. Deze staan niet op zichzelf maar beïnvloeden hoe wij onszelf, de ander en de wereld tegemoet treden. “De mens is geen eiland. We delen een wereld: met elkaar, de natuur en andere diersoorten.”

 

Veelgestelde vragen

  • Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?

    Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. In de reader kun je je verdiepen in filosofische teksten van hedendaagse denkers, die aansluiten op het programma. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

  • Is voorkennis vereist voor deze cursus?

    Bij de cursus is een reader inbegrepen. Voorkennis is niet vereist.

  • Heb je een andere vraag?

Deel deze pagina

Meld mij ook aan voor de landelijke nieuwsbrief